2/06/2021

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΓΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (ΑΡΘΡΟ 3 ΠΑΡ.2 ΚΑΝ ΕΕ 1151/12)


 


ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΓΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΑΡΘΡΟ 3 ΠΑΡ.2 ΚΑΝ ΕΕ 1151/12

 

Το παρόν κείμενο αποτελεί  συμφωνία παραγωγών ελαιόλαδου του νομού Πρέβεζας για σύσταση άτυπης ομάδας σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 3 της παραγράφου 2 του υπ΄ αρ. 1151 της 21/11/2012 κανονισμού ΕΕ (L343/1 14-12-12), σχετικά με τον χαρακτηρισμό του παραγόμενου προϊόντος μας ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Πρέβεζα.

Η συμφωνία μας αυτή εδράζεται από την δυνατότητα που παρέχεται σε ομάδες αυτού του τύπου να προβαίνουν σε πρωτοβουλίες τροποποιήσεων των προδιαγραφών του προϊόντος που παράγουν τα μέλη τους , καθώς και του ευρύτερου επικουρικού ρόλου που μπορεί να έχουν στην διαδικασία διασφάλισης της φήμης του δικού τους προϊόντος.

Αντιλαμβανόμενοι ότι στην διεθνή αγορά συνεχώς κατακτιόνται μερίδια από μεγάλα σχήματα που καταφέρνουν μέσα από την εκμηχάνιση και τη καθετοποίηση της παραγωγής, να μειώνουν την τιμή διάθεσης του προϊόντος στο ράφι σε επίπεδα που πλέον πλησιάζουν αν όχι υπερσκελίζουν το κόστος παραγωγής του μικρού παραγωγού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό ελαιόλαδο που εξάγεται χύδην από μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις και εμπόρους της χώρας μας να πιέζεται συνεχώς ως προς την τιμή του, για τον απλούστατο λόγο ότι ζητείται από επιχειρήσεις του εξωτερικού που έχουν ταυτόχρονα πρόσβαση και σε ελαιόλαδα με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής. Αυτή η πίεση μεταφέρεται αλυσιδωτά μέσω της αγοράς στους παραγωγούς, που μένουν τελείως ανήμποροι να πράξουν οτιδήποτε για να διασφαλίσουν καλύτερους όρους για την διάθεση του προϊόντος τους.

Η περιοχή μας παράγει ένα από τα 12 ελαιόλαδα ΠΓΕ που έχει καταχωρίσει η χώρα μας. Η δυνατότητα που μας δίνει αυτή η κατοχύρωση αποτελεί έναν δρόμο για να διαφοροποιήσουμε το προϊόν μας από τα υπόλοιπα προϊόντα στην βάση της παραδοσιακής καλλιέργειας, απέναντι στην εντατική και υπερεντατική εκμετάλλευση.

 O διαχωρισμός παραδοσιακής και εντατικής καλλιέργειας πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα καινούριο πεδίο αγοράς.

Αναδεικνύεται ως βασικός στην προσπάθεια διατήρησης του ελαιοκομικού τομέα της περιοχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο η πιστοποίηση του προϊόντος μας ως προϊόν ΠΓΕ δίνει ένα προβάδισμα στην αναγνωρισιμότητά του και μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο για την αναβάθμιση του στην αγορά.

Παράλληλα με την διεύρυνση των ορίων ζώνης καλλιέργειας ΠΓΕ στο νομό μας, που αποτελεί μία μείζονος σημασία επιδιωκόμενη αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης, επιδιώκουμε και εκσυγχρονισμό - επικαιροποίηση των προδιαγραφών καλλιέργειας, συγκομιδής, ελαιοποίησης, φύλαξης, τυποποίησης και ιχνηλασιμότητας του προϊόντος μας.

Επιδιώκουμε να αναδείξουμε την τοπική ποικιλία της Λιανοελιάς Κερκύρας ή Πρεβαζάνας ως μία ιστορική ποικιλία του τόπου, που δίνει ένα προϊόν με έντονα φρουτώδη χαρακτηριστικά αλλά κυρίως ισορροπημένης γεύσης σε σχέση με τα υπόλοιπα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου.

Αυτό οφείλεται στα εδάφη και το κλίμα της περιοχή μας γεγονός άλλωστε που χαρακτηρίζει και την ιδιαιτερότητα του προϊόντος της περιοχή μας, από άλλα προϊόντα ίδιας ποικιλίας σε άλλες περιοχές.

Για τους παραπάνω λόγους ορίζουμε ως συντονιστική ομάδα για να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση τους παρακάτω:

1)ΑΥΓΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

2)ΚΟΛΙΟΦΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

3)ΝΑΣΤΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

4)ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

5)ΣΠΥΡΟΥ ΑΛΕΞΗΣ

Η ως άνω ομάδα θα μας εκπροσωπεί ως ομάδα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προς το εσωτερικό αλλά και ως προς τα όργανα της Ε.Ε

Η ομάδα δεσμεύεται ότι θα δημοσιοποιεί όλες τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που παίρνει έναντι όλων των φορέων που είναι απαραίτητοι για την διεκπεραίωση των σκοπών μας. Η ομάδα θα προβεί στις παραπάνω ενέργειες κινούμενη αυτοβούλως χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους υπογράφοντες το παρόν κείμενο.

Ζητάμε από όλους τους συλλογικούς φορείς και αρχές της περιοχής, να συνδράμουν την επιτροπή μας με κάθε πρόσφορο τρόπο - στοιχεία τεκμηρίωσης, πληροφοριακό υλικό δημοσιοποίηση, διαφήμιση – και ότι άλλο κρίνεται σκόπιμο και απαιτείται, προκειμένου να ευοδωθούν οι σκοποί μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου